zaterdag 19 mei 2012

Dahlia. . . . .echt Patchwork?

Hier zijn mijn kleurtjes:
Gisteren op de Quiltclub dus aan de slag:
. . . . .en aan het einde van de dag kon je goed zien hoe het gaat worden:
Nu ben ik er alleen nog niet achter hoe ik het tussentijds kan controleren of de afmetingen uiteindelijk goed zijn, in het verleden heb ik een spiraal gemaakt en dan kon je controleren, met 1/8 ste 1/4 de, op de snijmat of de hoek klopte. Op hoop van zegen dus!
Tja, en nu de titel!
Mijn vraag aan jullie is hoe gevoelig handgemaakt, of machinegemaakt patchwork in NL ligt??
Bij ons wordt er altijd een beetje stiekem en achterbaks over gesproken, als ik de boeken lees uit Amerika en ook uit Japan, krijg ik de indruk dat het aan elkaar zetten van de lapjes, gewoon leuk is om te doen, of je het nu met de hand of met de machine doet. Het gaat erom waar je plezier aan beleeft. Gelukkig hebben we machines want er zijn ook Quiltsters met handproblemen.
Gisteren was er dus iemand die tegen mij zei, dat dit dus geen patchwork was, en vervolgens was er nog iemand die zei dat er alleen waarde aan handgemaakt patchwork toe te kennen was. Ik begrijp ook al langer dat er meerdere dames zijn  die heel graag meer op de machine zouden willen doen, maar daar dus niet voor uit durven te komen, verder heb je een aantal die altijd full-time hebben gewerkt en pas na hun pensioen zijn begonnen en daarvoor ook nog nooit een naaimachine hadden aangeraakt en die vinden het dus lastig. Nou dat is begrijpelijk.
Wat hier dus wel zo is dat men graag de boel wil regeren met dit soort ideeën en dan moet ook iedereen daar aan voldoen. Jullie snappen wel dat je dat een rasechte Nederlandse niet kunt aandoen. Wij zijn nu éénmaal vrijdenkers.
Hoop op jullie reacties!
En een goed weekend!


8 opmerkingen:

 1. Blijf jij maar een echte Hollandse vrijdenker hoor!!! Ik ben het er helemaal mee eens dat je dát moet doen waar je het meest plezier aan hebt. Je quilt uiteindelijk niet voor een andermans, maar voor je eigen plezier. En ook wat je zelf aan kan is belangrijk. Ik vind juist die diversiteit en mogelijkheden zo leuk! Dus: blijf je zelf hoor Petronella.
  Ik ben trouwens helemaal verbaasd dat je al zo ver bent met de Dahlia. En ik vind hem prachtig! Ook de kleuren. Nou joh, geniet lekker van het weekend en groetjes uit Holland. Dagdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk dat hokjesgedoe. Patchwork is het aan elkaar zetten van lapjes. Of je dat met de hand doet of met de machine, of misschien wel met een nietmachine, het blijft aan elkaar zetten van lapjes, dus patchwork.
  Zelf doe ik het met de hand, omdat ik niet zo handig ben met de naaimachine, maar ook dat oefen ik zeker nog lekker verder. Op beide manieren, enne...
  ... misschien ga ik toch nog eens met de nietmachine proberen. Zal lekker opschieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeps, vergeten je te complimenteren met de dahilia. Wat is die moooooi! Daar waag ik me dus nog niet aan, met of zonder naai/nietmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is je dahlia mooi aan het worden. Ik quilt met de hand en met de naaimachine, zoals het uitkomt. Als iets snel af moet, gewoon met de naaimachine hoor. Je mag toch zelf weten hoe je het doet, als je er maar plezier in hebt!!!
  Succes verder

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat word je dahlia prachtig!!Ik heb al eens een dahlia gemaakt voor mijn oma, ik heb er een kussen van gemaakt, en ze is er superblij mee...
  Ik quilt graag met de hand, heerlijk op mijn gemak op de bank, maar met machinequilten heb ik ook helemaal geen problemen mee. Het gaat er toch om dat de quiltster er plezier in heeft toch? Beide keren worden er lapjes aan elkaar genaaid en volgens mij heet dat beide keren patchwork..Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze gaat heel mooi worden,mooie stofjes koos je er voor uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha die Petro!

  wat zal ik er van zeggen , hand of machine werk...
  ten eerste geen mens is het zelfde dus kan je ook niet in z,n dom hokje!!
  ik doe beide, m,n handen laten me soms in de steek en ik heb z,n prachtige machine gewonnen , die kan je toch niet stil laten staan!!

  maar ik zeg altijd dit er over:
  de was doe je toch ook niet meer alleen op de hand!

  fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen